Warning: preg_replace(): No ending delimiter ':' found in /data/c/9/c9ff303c-ee87-429a-9b47-c56fa91d7508/finpoistenie.sk/web/wp-content/themes/insurance-lite/functions.php on line 97

Európsky preukaz poistenca ani cestovné poistenie nekryje každé ošetrenie v zahraničí

 

V určitých prípadoch sa vám môže stať, že liečbu v zahraničí si budete musieť zaplatiť zo svojho, aj keď máte so sebou Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP) a cestovné poistenie. Pozrite si, o ktoré situácie sa jedná.

Plánovaná zdravotná starostlivosť

Na plánovanú zdravotnú staroslivosť sa v žiadnom prípade nevzťahuje cestovné poistenie!

Ak potrebujete liečbu, ktorá sa na Slovensku neposkytuje (napr. protónová liečba), môžete ju absolvovať v zahraničí. Musíte ju mať však vopred schválenú vašou zdravotnou poisťovňou. Zoznam zdravotných výkonov, na ktoré vopred potrebujete súhlas vašej zdravotnej poisťovne je daný vo vyhláške 341/2013 Z.z.. Inak si túto liečbu musíte uhradiť z vlastného vrecka.

Ak absolvujete v zahraničí ošetrenie, ktoré sa poskytuje aj na Slovensku (napr. plánovaný pôrod, zubné ošetrenie), môžete následne žiadať svoju zdravotnú poisťovňu o refundáciu. Nárok na preplatenie týchto nákladov máte v prípade, ak vám bola poskytnutá zdravotná starostlivosť, ktorá je hradená z verejného zdravotného poistenia aj na Slovensku. Výška preplatenej sumy bude taká, ako hradia zdravotné poisťovne na Slovensku.

Náhle zhoršenie zdravotného stavu na dovolenke v cudzine

Cestovné poistenie vám poskytne komplexnú ochranu.

Európsky preukaz zdravotného poistenia vám pokryje náklady na ošetrenie a lieky len do tej výšky, ako by zaplatila za miestneho občana zdravotná poisťovňa v danom štáte. Môžete sa teda stretnúť s doplatkami, ktoré si musíte uhradiť sami. Nezabúdajte EPZP, platí len v EÚ.

Povinné očkovanie u detí

Na povinné očkovanie u detí sa v žiadnom prípade nevzťahuje cestovné poistenie!

V EÚ je hradené na základe EPZP. Ak ste mimo EÚ, takéto očkovanie si musíte uhradiť sami, nepokrýva ho ani cestovné poistenie.

  • Chronické ochorenie

Liečbu chronického ochorenie môže, ale nemusí poisťovňa preplatiť. Závisí to od okolností:

a) V EÚ je hradená na základe EPZP.

b) Ak máte uzavreté cestovné poistenie, musíte mať súhlas od svojho lekára, že môžete vycestovať. Inými slovami, že váš zdravotný stav je stabilizovaný a nemali by sa vyskytnúť žiadne problémy. Ak sa napriek tomu vyskytnú, liečbu uhradí vaša poisťovňa, v ktorej máte uzatvorené cestovné poistenie.

c) Ak nemáte súhlas na vycestovanie od vášho lekára, a ste mimo EÚ, liečbu chronického ochorenia si budete musieť uhradiť z vlastného.

Poistovne pri uhrádzaní nákladov za zdravotnú starostlivosť skúmajú všetky lekárske správy, teda nesnažte sa im zatajiť, že príznaky ochorenia sa u vás objavili už pred vycestovaním. Aj tak na to prídu. Cestovné poistenie totiž kryje len náhodné udalosti. Čiže, ak vycestujete na dovolenku chorý v domnení, že sa v zahraničí dáte preliečiť v súkromnej nemocnici, v poisťovni nepochodíte. Takúto liečbu si budete musieť zaplatiť z vlastného vrecka.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *