Warning: preg_replace(): No ending delimiter ':' found in /data/c/9/c9ff303c-ee87-429a-9b47-c56fa91d7508/finpoistenie.sk/web/wp-content/themes/insurance-lite/functions.php on line 97

Ťažké a rýchle e-kolobežky a e-bicykle musia byť od 1. augusta 2024 poistené

 

Malé elektrické vozidlá dosahujúce vyššiu rýchlosť ako 25 kilometrov za hodinu alebo ťažšie ako 25 kilogramov a zároveň jazdiace rýchlejšie ako 14 kilometrov za hodinu musia byť od 1. augusta tohto roku povinne poistené.

Na základe nariadenia EÚ

Túto povinnosť zaviedla novela zákona o povinnom zmluvnom poistení, ktorú schválili poslanci slovenského parlamentu na základe nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Povinné poistenie zodpovednosti sa týka rýchlych alebo ťažkých elektrických kolobežiek, elektrobicyklov, ale aj e-trojkoliek, švorkoliek a e-golfových vozíkov.

Vítame takúto zákonnú úpravu na efektívne vymáhanie preplatenia škôd, pretože najmä s masívnym využívaním elektrických kolobežiek naozaj výrazne rastie počet kolízií a dopravných nehôd, pribúdajú dokonca nehody so smrteľnými následkami,“.

Povinné poistenie bude od 1. augusta 2024 pokrývať škody, ktoré spôsobia majitelia elektrokolobežky svojou prevádzkou niekomu inému. Najčastejšie sú to nárazy do motorových vozidiel stojacich na ulici. Výnimkou však nie sú ani prípady kolízií s chodcami, tvoria však zatiaľ menšinu udalostí.

Poistenie viazané na osobu a vozidlo

Povinné poistenie je viazané na osobu a konkrétne vozidlo – teda ak je niekto majiteľom takejto e-kolobežky a e-bicykla zároveň, musí mať uzatvorené poistenie pre oba stroje. Pre uzatvorenie poistenia sú potrebné výrobné technické údaje, na základe ktorých vie poisťovňa identifikovať e-vozidlo, teda výrobné číslo vozidla, prípadne jeho motora, jeho výkon v kW a, samozrejme, lokalita.

Výška poistného bude zatiaľ jednotná. „Pre daný druh vozidla sme zatiaľ nastavili jednu kategóriu základnej sadzby, ktorá predstavuje približne 26 eur. Vzhľadom na rozdelenie malých e-vozidiel na jednotlivé kategórie zvažujeme do budúcnosti samostatné tarifné skupiny,“.

Koho sa PZP na Slovensku netýka

Nie všetky rýchle a ťažké malé elektrické vozidlá musia mať PZP. Táto povinnosť sa zo zákona netýka napríklad bicyklov, kolobežiek, trojkoliek či štvorkoliek, ktoré sú poháňané výlučne ľudskou silou (napríklad šliapaním na pedále či odrážaním sa), a to aj vtedy, keď ich rýchlosť môže presiahnuť 25 kilometrov za hodinu.

Od povinného poistenia sú tiež oslobodené e-vozidlá pohybujúce sa výhradne po súkromnom pozemku neprístupnému verejnosti. V prípade, ak ho opustia a vyjdú na verejnú komunikáciu, platí aj pre ne povinné PZP. Povinné zodpovednostné poistenie tiež nemusia mať osoby s telesným postihnutím, ktoré používajú invalidné vozíky.

Čo sa týka majiteľov e-kolobežiek, ktoré nemusia mať uzatvorené PZP, pričom takých je väčšina, stačí, ak majú uzatvorené poistenie domácnosti. V rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti majú poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobili svojou jazdou. Škodu v takom prípade za nich uhradí poisťovňa

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *