Warning: preg_replace(): No ending delimiter ':' found in /data/c/9/c9ff303c-ee87-429a-9b47-c56fa91d7508/finpoistenie.sk/web/wp-content/themes/insurance-lite/functions.php on line 97

Pri dlhodobom pobyte v cudzine si dajte pozor na zdravotné i cestovné poistenie.

 

Ak dlhodobo pracujete alebo študujete v zahraničí a vyberiete sa na výlet do ďalšej krajiny, dajte si pozor na zdravotné i cestovné poistenie. Odborníci upozorňujú na chyby, ktoré vás môžu finančne zruinovať.

Aj pri dlhodobom pobyte v cudzej krajine sa stane, že máte chuť vycestovať do susediacej krajiny. Čo sa môže stať, ilustruje aj nedávno medializovaný prípad slovenského študenta Denisa študujúceho v Hongkongu, ktorý sa vybral do susednej Číny, no bez poistenia. Spoliehať sa, že sa nič nestane, prípadne, že stačí jedno poistenie v hlavnej zahraničnej destinácii, kde pôsobíte, študujete alebo pracujete, však môže byť zradné. Pri cestách do zahraničia, kde bude slovenský občan využívať zdravotné poistenie krajiny, v ktorej bude dlhodobo pôsobiť, je potrebné mať pri každom vycestovaní mimo územia tejto krajiny platné poistenie liečebných nákladov v zahraničí uzatvorené v krajine svojho pôsobenia. Repatriácia na Slovensko sa pre takéto prípady poistiť nedá.

 

 

Náklady až stotisíc eur

Spomínaný študent sa zrejme spoľahol na to, že jeho hongkongské zdravotné poistenie mu platí aj na území Číny, keďže Čína toto územie prehlasuje za svoje. Hongkong je však osobitná administratívna oblasť Čínskej ľudovej republiky a mnohé veci sú riešené inak. V tomto prípade mal mať uzatvorené poistenie liečebných nákladov, ktoré by mu počas výletu krylo zdravotnú starostlivosť aj prevoz do krajiny, kde si platí zdravotné poistenie. Treba si tiež uvedomiť, že ak študujete či pracujete v zahraničí, kde ste poistení, neplynie vám poistenie na Slovensku. Po príchode do vlasti by tak liečbu nehradila žiadna zdravotná poisťovňa. V takýchto prípadoch odporúča najskôr presun do krajiny, kde ste poistení. Tam absolvovať potrebnú liečbu na náklady danej poisťovne a až po vyliečení sa vrátiť na Slovensko a dojednať si tu povinné poistenie v niektorej z našich zdravotných poisťovní.

Že nejde o ojedinelý prípad potvrdzuje aj skúsenosť mladej Slovenky, ktorá študovala v USA. Na výlete do Nikaraguy mala haváriu na mopede a momentálne leží v kóme v americkej nemocnici. Keďže je tam zdravotne poistená, je o ňu postarané na náklady poisťovne. Repatriácia na Slovensko by stála viac ako 100.000 eur a jej liečbu na Slovensku by musel niekto hradiť, keďže tu zdravotne poistená nie je.

Riziká na krátkodobých dovolenkách

Poistenie je základ, ako zmierniť dopady poistnej udalosti. Pri krátkodobých pobytoch, napríklad 2-3 týždne dovolenky, je potrebné uzatvoriť cestovné poistenie v niektorej z našich komerčných poisťovní.

Hlavnou výhodou je, že v prvom rade kryje liečebné náklady v zahraničí. To znamená, že v prípade úrazu alebo choroby nemusí všetky náklady na ošetrenie, prevoz či pobyt v zdravotníckom zariadení hradiť postihnutý z vlastného vrecka. Uhradí ich jeho poisťovňa. Automatickou súčasťou tohto poistenia je aj repatriácia, čo znamená prevoz pacienta, či jeho telesných pozostatkov späť do vlasti. Náklady na prevoz osoby v kóme z iného kontinentu môžu totiž presiahnuť 100.000 eur. Treba si uvedomiť, že v takomto prípade je potrebné nielen špeciálne upraviť časť lietadla, ale okrem nákladov na posádku uhradiť aj náklady na odborný zdravotnícky personál.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *